AKCE KVĚTEN - ve všední dny je doprava osob v ceně dopravy vybavení

logotype-st03-color

Dunaj na raftu z Vídně do Hainburgu

Chtěli byste jet na řeku, která má celé léto dostatek vody a přitom slušně teče? Řeku, na které nejsou davy vodáků, má čistou vodu, pěkná místa na koupání a nabízí i trochu toho vzrušení v podobě vln? Nemusíte jezdit zas tak daleko, stačí hodinu jízdy autem za hranice a jste na Dunaji.

Úsek Dunaje z Vídně do Bratislavy mě dlouho lákal, protože to máme z Břeclavi relativně kousek a po mé předchozí plavbě z Bratislavy do Budapešti jsem si Dunaj zamiloval.

Řeka zde protéká národním parkem Donauauen a v okolí je několik zajímavých kopců s hrady. V pátek 20.7.2018 jsme se konečně vydali s dětmi na Dunaj. Bohužel v pátek se na poslední chvíli špatně shání lidi na takovou akci, jeli jsme v čistě rodinné sestavě, s dědou 3 dospělí a dvě děti 5 a 3 roky. Plavbu jsme vzhledem k posádce zkrátili na úsek Fischamend – Hainburg.

Začátek plavby je v městečku Fischamend, kde se dá po silnici dostat k slepému rameni, které slouží jako přístav pro menší sportovní lodě. Když jsem dorazili na místo, pohled na vyschlé rameno a lodě sedící v bahně mě dost vyděsil. Sucho je i na Dunaji a plánované místo začátku plavby se zdálo být v ohrožení.

Začátek plavby v městečku Fischamend

U parkoviště jsou lávky vedoucí k molům, kde kotví motorové lodě, ale ty jsou bohužel zamčené – stejně zde bylo málo vody. Proto jsme museli raft přenést dalších asi 150 metrů směrem k Dunaji a zde již bylo vody dostatek.

Samotná plavba po Dunaji byla pohodová. Za nižšího průtoku (Děvín 1200 m3/s)  mi Dunaj připadal mnohem krotší, než jsem si ho pamatoval z předchozí plavby, kdy teklo vody více než dvojnásobek. Občas nás pohoupala na svých vlnách větší loď nebo rychlý katamarán. Větší vlny dělají lodě rychle plující po proudu, vlny od lodí pomalu šplhajících se nahoru z velké části pohltí rychlý proud Dunaje.

Větší vlny dělají lodě rychle plující po proudu

Na veliké řece to zdánlivě vypadá, že Dunaj moc neteče, ale jeho sílu dobře dokumentují “tancující” boje, které vyznačují plavební dráhu. GPS hlásila rychlost 6-9 km/h (bez pádlování), pokud jsme pádlovali naplno, což je ve třech na raftu dost obtížné, maximální rychlost se vyšplhala až na 14 km/h.

Dunaj moc neteče, ale jeho sílu dobře dokumentují “tancující” boje

Dunaj je úžasná řeka na koupání a většinou břehy lemují oblázkové pláže. Dají se najít i klidné zátočiny, kde si bezpečně mohou zaplavat děti a ulovit si nějakou tu škebli. Voda v řece je relativně čistá, šedo-modrá, mírně zakalená jemným jílem z ledovcových bystřin. Teplota vody byla ideální na osvěžení v horkém letní dni krásných 21°C.

Dunaj je úžasná řeka na koupání a většinou břehy lemují oblázkové pláže

Asi po hodině plavby je na levém břehu přístav a plovoucí bar a o kus dál výborná hospoda Humer’s Uferhaus. Tady jsme se zastavili na řízek a pivo. Není to tam zrovna levné, ale jidlo mají vynikající a měli jsme příjemnou slovensky mluvící obsluhu. V Rakousku si můžete jedno pivo k obědu bez obav dát, platí zde tolerance 0,5 promile. U hospody je navíc pěkné dětské hřiště ve tvaru lodi a tak jsme zde strávili skoro 1,5 hodiny..

Hospoda Humer's Uferhaus

Další místo, kde jsme přistáli je kemp ve Stopfenreuthu, na levém břehu, 800 metrů před mostem. Je to jediné místo v národním parku, kde je povoleno tábořit a je zde zajímavá dvoupatrová informační terasa s vyhlídkou. Jde o jednoduché tábořiště s pěkným rovným travnatým placem na stany a užitkovou vodou. Zde můžete přespat, pokud si rozdělíte plavbu po Dunaji na dva dny a poplujete z Fishamendu až do Bratislavy.

Kemp ve Stopfenreuthu

Od mostu je to jen necelé 3 km do Hainburgu, kde jsme přistáli za přístavem v zátoce se sjezdem pro motorové lodě. Já jsem se vydal vlakem zpátky pro auto a děti si zatím užívali na dětském hřišti. Kousek je i dobrá restaurace Donaucafe a veřejné záchody. Pokud máte dost času, rozhodně stojí za to navštívit místní hrad a vyhlídku na kopci Braunsberg.

Celý úsek 25 km nám trval na raftu ve třech dospělých 5 hodin i s časem stráveným v restauraci a s koupáním. To vychází asi na 3 hodiny pádlování.

Od mostu je to jen necelé 3 km do Hainburgu

Na Dunaj jsme vyrazili jedním autem, a proto jsem se vracel pro auto vlakem. Cesta vlakem zpátky do Fishamendu trvá 45 minut a jízdenka stojí 8 EURO. Potom mě čekalo ještě 15 minut svižné chůze od nádraží k autu. Cesta autem pak zabere dalších 30 minut a tak musíte počítat, že návrat vlakem pro auto zabere až 2 hodiny, podle toho jak stihnete vlak, který jezdí odpoledne dvakrát za hodinu.

Na Dunaji rozhodně nejsme naposledy a plánujeme zde dvoudenní plavbu z Vídně až do Bratislavy. První den bude více času na koupání a druhý den na návštěvu hradů Hainburg a Děvín.